Cumaniz Mübarek Olsun

Bugün günlerden Cuma Bugün en hayırlı günlerden biridir. Ebu Hureyre Radıyallahuanh Hadis-i şerifinde şöyle buyrulmaktadır: Üzerinize güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür.Allahu teala Adem aleyhisselamı cuma günü yarattı.Cuma günü onu cennete koydu.Yeryüzüne cuma günü indirdi.Kıyamet ise cuma günü kopar.Cuma gününde öyle bir saat vardır ki; ona rastlayan mümin o anda ki isteğini Allahu teala kabul eder ve verir”
Cuma günü müminlerin bayramıdır. Bugün yapılan ibadetlere en az, iki kat sevap verilir. Bugün işlenen günahlar da, iki kat yazılır. O yüzden günümüzü günahsız geçirmeye gayret edelim Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:

(Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de, Cuma günü ve gecesinde işlenilenden daha kötüsü yoktur.) [Ramuz]
(Cuma günü günah işlemeden geçerse, diğer günler de selametle geçer.) [İ.Gazali]
Bu hadislerden de anlaşıldığı gibi Cuma günü önemli günlerdendir. Bu önemli günün değerini her zaman bilelim. Unutmayalım şuanda yaşıyorsak belki diğer Cumaya özellikle bu ahirzamanda yetişmeye ömrümüz yetmez. O yüzden şuanda yaşıyorsak ve Cuma günleride ömrümüz bitmemişse bu ömürlerimizin değerini bilelim ve Cumanın faziletlerini kaçırmayalım.
Peki bir Müslüman’ın Cuma günü yapması gereken işler nelerdir?

1- Bir Müslümanın Cuma gününü Perşembe gününden karşılaması gerekir. Perşembe ikindiden sonra istiğfar etmelidir.Disimizi Su ile icimizi Istigfar ile temizlemeliyiz.

2- Kur’an-ı kerim ve Yasin,kehf ,Rahman,Duhan, Cuma süresini okumalıdır. Bir hadis-i şerifte, şöyle buyrulmaktadır. (Cuma gecesi Yasin süresini okuyanın günahları affedilir) (İsfehani)

3-Cuma namazı için gusletmek, güzel koku sürünmek, yeni yeni temiz giyinmek, saç ve tırnak kesmek sünnettir. Tırnakları Cuma namazından önce veya sonra kesmek sünnettir. Namazdan sonra kesmek ise efdaldir. (Dürr-ül-muhtar)

4- Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır.(CUM’A SURESİ / 9)

Cuma günü gusülle ilgili hadislerden bazıları
(Cuma günü gusletmek, bir haftalık günahlara kefarettir. Üç gün fazlasıyla.) [Taberani]

(Bir Cuma diğerine kadar, beş vakit namaz da, diğer namaza kadar işlenen günahlara kefarettir. Cuma guslü de öyledir. Cumaya gitmek için atılan her adım, yirmi yıllık amele bedeldir. Cumadan çıkınca da, 200 yıllık amel mükafatı verilir.) [Beyheki]
Cuma günü tırnak kesmeyle ilgili hadisi şeriflerden bazıları
(Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir)buyuruldu. (Ebuş-şeyh)

Perşembe günü de tırnak kesilebilir. Hadis-i şeriflerde buyruldu ki:
(Ya Ali, tırnak Perşembe günü kesilir. Cuma günü de, koku sür ve yeni elbise giy.) [Deylemi]
Cuma günü kıyafetle ilgili hadis-i şeriflerde bunlardır
Allahü teâlânın indinde günlerin seyyidi Cuma’dır, Kurban ve Ramazan bayramından da kıymetlidir.) [Buhari]
Yukarıdaki hadisten anlaşıldığı gibi Cuma günü 2 bayramdan daha kıymetlidir.
(Ya Ali, Cuma günü güzel koku sür ve yeni elbise giy!) [Deylemi]

(Günlük giyilen elbiseden başka, Cuma günleri giyilecek ayrı bir elbisenin olması ne iyidir.) [İbni Mace]

5-Daha sonra Cuma günü çok salevat-ı şerife getirmeli. Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Cuma günü 80 salâvat getirenin, 80 yıllık günahı affolur.) [Dare Kutni]

6- Cuma günü sevinmek ve sevindirmek gerekir. Fakirlere yoksullara sadaka verilerek hem sevinilir hem de sevindirmiş olur. Yoldan geçen Müslümanlara Selam vererek Cumasını tebrik etmelidir. Hadis-i şerifte buyruldu ki:
(Cuma günü, kuşlar ve vahşi hayvanlar birbirine “Selamün aleyküm, bugün Cuma günüdür” derler.) [Deylemi]

7- Vefat etmiş ana babanın ve evliyanın kabirlerini ziyaret etmelidir. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ana-babasının kabrini, Cuma günleri ziyaret edenin günahları affolunur. Haklarınıda ödemiş olur.) [Tirmizi]

8- Kimsenin kalbini kırmamaya çalışmalıyız istemeden kırmışsak onarmaya çalışmalıyız. Çünkü bugün önemli günlerden birisidir. Bugün üzülmemeliyiz ve üzmemeliyiz aksine sevinmeliyiz ve sevindirmeliyiz ki Allah’ta bizleri ahirette sevindirsin.

Yorumlar

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>