Dünya Yakışmaz

Dünya Yakışmaz

Hazret-i Âişe (r.a.)’dan rivayet olundu. Buyurdular:

-”Ben (Efendimiz s.a.v. hazretlerine), ya resûlellâh (s.a.v.)! Allah’tan yemek (bol rızık) istesen de, Allah, sana yedirse (ve bol rizik) verse!”,dedim.

Hazret-i Âişe (r.a.) buyurdular:

-”Bunun üzerine ben ağlamaya başladım; Efendimiz (s.a.v.) hazretlerinden görmüş olduğum açlığa ve Efendimiz (s.a.v.) hazretlerinin şiddetli açlıktan dolayı karnına taş bağlamasından dolayı (üzülüp ağladım).”

Efendimiz (s.a.v.) hazretleri buyurdular:

-”Ey Âişe! Nefsim kudret elinde olan Allah’a yemin olsun ki, eğer ben Rabbimden dünyanın bütün dağlarını altın yapmasını isteseydim; elbette Allâhü Teâlâ onları benimle icra ederdi. Yeryüzünde nereye gitsem, o altınları benimle beraber gezdirirdi. Lâkin ben;

Dünyanın açlığını, tokluğunun üzerine tercih ettim; Dünyanın fakirliğini, zenginliğinin üzerine; Dünyanın hüznünü, sevincinin üzerine tercih ettim. Ey   Âişe!   Muhakkak   ki   dünya,   Muhammed   (s.a.v.)’e gerekmez; Muhammed(s.a.v.)’ın ehline de yakışmaz!” buyurdu.” 

 

Dünya ve Âhiret

Yine Efendimiz (s.a.v.) hazretleri buyurdular:

-”Dünya ve âhiret iki kumadırlar. Kim ikisini bir araya top­lamak isterse, aldatılmıştır. Birleştiğini iddia eden ise mağrurdur, aldanmiştır.”

Kim, nefsin hevâ-ü hevesine râm olup tâbi olmakla beraber, yüksek derecelere ulaştığını zannederse, gaflet deryasında boğulmuştur.

Allâhü Teâlâ hazretleri, dünya üzerine hırs ile nefse tuğyanı beraber mühlet verir. Hatta nefs dünyaya olan hırsından, ihtiyacının ötesine gider. Dünyevî maksatlar kapısı kendisine açılır. Müstağnî olur. Ve istiğnasının miktarı kendisini ziyadesiyle tuğyana götürüp azgın bir hale getirir.


Kaynak : İsmail Hakkı Bursevi, Rûhu’l-Beyan Tefsiri: 4/262-263.

 

Yorumlar

E-posta hesabınız yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>